Особливості побудови віртуальних АТС - Токар, Л. О. (ХНУРЕ, 2022)
У статті розглянуто особливості організації високоефективного телефонного зв’язку за допомогою хмар-них АТС. Розглянуто переваги рішень на основі IP-телефонії у порівнянні з класичними АТС. Показано, що викори-стання віртуальної АТС не як додаткового сервісу, а як окремої конфігурації виділеного сервера дасть можли-вість отримати гнучку та доступну систему для налаштувань. Розглянуто модель віртуалізації. Проведено аналіз методів віртуалізації та відмічено, що результатом їх розвитку є поява багатоядерних процесорів, зріст пропускної здатності інтерфейсів комп'ютерів, а також збіль-шення ємності та швидкодії систем зберігання даних. Показано, що кожен з цих методів відрізняється способа-ми емуляції апаратних засобів та знаходить своє місце в залежності від області застосування. Для організації IP-телефонії розглянуто рішення з використанням програмного продукту Asterisk. Розгля-нуто конфігурацію налаштування середовища віртуалізації. Запропоновано використати надійну інфраструкту-ру PROXMOX VE, яка є системою віртуалізації з відкритим вихідним кодом і підтримує динамічну міграцію. Проведено дослідження для визначення параметрів продуктивності двох технологій віртуалізації - гіперві-зорної та контейнерної. Зазначено, що основним піком навантаження на ОП є складання системи з двійкових файлів, що та вимагає істотно більше ресурсів (навантаження зростає приблизно в 2 рази), ніж підготовка цих файлів. У ході аналізу навантаження на CPU виявлено більшу вимогливість віртуальної машини. Доведено, що віртуальні машини, що використовують технологію гіпервізорної віртуалізації, споживають більше апаратних ресурсів сервера, ніж контейнери, працюючі на технології контейнерної віртуалізації.
Keywords: віртуалізація; контейнеризація; хмарна АТС; гіпервізор; емуляція обладнання