Дослідження результативності застосувань апарату нейромереж у методах структурного розпізнавання зображень - Пупченко, Д. В. (My University, 2019)
Метою роботи є розробка методів для вирішення проблеми інваріантного розпізнавання візуальних об’єктів з використанням апарату класифікації дескрипторів ключових точок зображення та засобів нейронної мережі Кохонена. Об’єктом дослідження є розпізнавання різноракурсних зображень. Використано методи математичного моделювання. Проведено дослідження методів двійкового аналізу дескрипторів для знаходження центрів кластерів та методів згортання дескрипторів зображень за рахунок знаходження відсоткової ймовірності ознак. Досліджені методи формування мережі Кохонена з різними варіантами обробки і знаходження центру класів. Здійснена програмна реалізація системи класифікації та проведено її дослідження на базах зображень.
Keywords: ключові точки зображення; метод ORB; дескриптор ключових точок; структурне розпізнавання; бінарний аналіз; мережа Кохонена