Акції та інвестиційні сертифікати як юридичні конструкції цінних паперів - Яроцький, В. Л. (Право, 2015)
У статті досліджується специфіка акцій та інвестиційних сертифікатів з точки зору їх розгляду як різновиду юридичних конструкцій цінних паперів. Доводиться, що кожна видова конструкція цінних паперів завжди формується з урахуванням особливостей документарної або бездокументарної форми фіксації посвідчених ними майнових прав («прав з папера»), що в подальшому визначає форму їх випуску та обігу, і специфіки нормативного закріплення в межах єдиної конструкції одиничних модельних схем побудови майнових прав «з папера». // The article examines the specifics of shares and investment certificates in terms of their consideration as a variety of legal constructions of securities. It is necessary that each species design of securities is always formed taking into account the features of the documentary or non-documentary form of fixation of their property rights ("rights of paper"), which in the future determines the form of their release and circulation, and the specifics of normative consolidation within a single design of unit modeling Schemes of building property rights "Paper".
Keywords: цінні папери; акції; інвестиційні сертифікати; юридичні конструкції; «права на папір»; «права з папера»; securities; promotions; investment certificates; legal designs; paper rights