Дослідження алгоритмів автоматизованої еквалізації звукозапису голосу - Мезенцев, І. О. (My University, 2022)
Мета роботи – розробити методику оцінки нерівномірності АЧХ в тракті звукозапису без використання спеціальних випробувальних сигналів з подальшим виправленням цих нерівномірностей коригуючим еквалайзером; визначення можливостей і обмежень автоматизованої системи корекції. В роботі виконано теоретичну оцінку факторів, що впливають на наскрізну АЧХ тракту формування, обробки, передачі і відтворення мовного сигналу. Визначено головні фактори, що впливають на якісні показники (натуральність) звучання мови диктора. Отримано вираз для оціночної кривої АЧХ еквалайзера корекції. Отримано теоретичні оцінки характерних особливостей спектрів мови диктора і швидкості спадання спектральної щільності потужності. Проведено уточнення теоретичних результатів шляхом експериментального дослідження аудіозаписів реальних ефірів на радіо, телебаченні і в Тубі. Проведено експериментальне дослідження корекції АЧХ мови диктора для оцінки можливостей і обмежень автоматизованої системи корекції.
Keywords: АЧХ; еквалізація; корекція; мовний сигнал; звукозапис голосу; тембр; швидке перетворення Фур’є