Оптимізація управління споживчим кредитуванням банку на основі оцінки якості його кредитного портфелю - Руденко, С. В.; Степаненко, С. В.; Ампілогова, К. О. (My University, 2020)
Українські банківські установи перманентно стикаються з проблемою неповернення фізичними особами отриманих ними споживчих кредитів. Причини, які до цього призводять, потребують ідентифікації, класифікації та оцінки, що є насамперед об’єктом управління кредитними ризиками банківських установ. Відсутність ефективних методів оцінки та управління ризиками при наданні споживчих кредитів може в кінцевому результаті привести до виникнення значних проблем в ефективності діяльності та фінансовій стійкості банків. Незважаючи на існуючі наукові та практичні здобутки, питання оцінки та управління ризиками споживчого кредитування залишається недостатньо розробленим, їх імплементація у діяльність банківських установ є доволі теоретично навантаженою, що викликає проблеми застосування в реальній діяльності. Метою статті є оцінка поточного стану банківського споживчого кредитування в Україні та розробка рекомендацій стосовно оптимізації управління кредитним портфелем фізичних осіб банківських установ. Результати. Здійснено аналіз сучасного стану кредитування фізичних осіб в Україні з боку банківських установ. Проведено оцінювання динаміки споживчого кредитування в розрізі наданих фізичним особам та суб’єктам господарювання, за обсягами наданих кредитів і резервами за активними операціями. Для проведення оцінювання якості кредитного портфелю фізичних осіб запропоновано методичний підхід до розрахунку інтегрального коефіцієнта, який ґрунтується на кваліметричному методі, де кожному класу кредитної заборгованості присвоюються відповідне рангове значення. Здійснено оцінювання стану кредитного портфелю банків України за запропонованим кваліметричним коефіцієнтом. Надано розподіл комерційних банків за часткою кредитного портфелю фізичних осіб і кваліметричним коефіцієнтом. Розраховано та проаналізовано середнє значення кваліметричного коефіцієнту за заборгованістю фізичних осіб за всією банківською системою. Доведено, що використання запропонованого кваліметричного коефіцієнту якості кредитного портфелю фізичних осіб дозволяє проводити як статичну оцінку його стану в рамках наданих вище діапазонів, так і відслідковувати його динаміку в ході моніторингу. На основі запропонованого методичного підходу розроблено рекомендації щодо активності застосування методів управління кредитним ризиком при кредитуванні фізичних осіб. Ukrainian banking institutions are constantly faced with the problem of nonrepayment of consumer loans received by individuals. The reasons for this need to be identified, classified and assessed, which is primarily the object of credit risk management of banking institutions. The lack of effective methods for assessing and managing risks in the provision of consumer loans can ultimately lead to significant problems in the efficient operation and financial stability of banks. Despite the existing scientific and practical achievements, the issue of assessment and management of consumer lending risks remains underdeveloped, their implementation in the activities of banking institutions is quite theoretically loaded, which causes problems in real life. The purpose of the article is to assess the current state of bank consumer lending in Ukraine and develop recommendations for optimizing the management of the loan portfolio of individuals in banking institutions. Results. An analysis of the current state of lending to individuals in Ukraine by banking institutions has been done. The dynamics of consumer lending was assessed in terms of loans to individuals and businesses, the volume of loans and reserves for active operations. The methodological approach to the calculation of the integrated ratio is proposed to assess the quality of the loan portfolio of individuals, which is based on the qualimetric method, where each class of credit debt is assigned a corresponding rank value. The condition of the loan portfolio of Ukrainian banks was assessed according to the proposed qualimetric ratio. The distribution of commercial banks by the share of the loan portfolio of individuals and the qualimetric ratio is given. The average value of the qualimetric coefficient for the debt of individuals throughout the banking system is calculated and analyzed. It is proved that the use of the proposed qualimetric quality factor of the loan portfolio of individuals allows to conduct a static assessment of its condition within the above ranges, and monitor its dynamics during monitoring. The recommendations for the active use of credit risk management methods in lending to individuals have been developed based on the proposed methodological approach.
Optimization of bank consumer lending management on the basis of quality assessment of its loan portfolio
Keywords: споживче кредитування; кредитний ризик; управління ризиками; оцінка ризиків; banks; consumer lending; credit risk; risk management; risk assessment; банківська діяльність