Конкурс як підстава виникнення індивідуальних трудових правовідносин з державними службовцями - Єрьоменко, В. В. (Право, 2018)
У статті досліджуються проблемні питання правових форм реалізації громадянами права на державну службу та підстав виникнення трудових правовідносин з державними службовцями. Робиться акцент на тому, що застосування конкурсу при доборі державних службовців підвищує якість персоналу державної служби. Конкурс є соціально-правовим методом оцінювання ділових якостей претендентів. В його основі закладені демократичні принципи: об’єктивності, гласності та змагальності. Дається порівняльний юридичний аналіз конкурсу та виборам як підставам виникнення трудових правовідносин. Аналізуються юридичні факти як складові елементи фактичного складу та як умови конкурсного заміщення державних посад. Обґрунтовується положення про те, що трудовий договір, акт призначення, Присяга державного службовця є необхідними елементами фактичного складу. Зазначається потреба подальшого дослідження норм, що регулюють право громадян на працю в органах державної влади та практики їх застосування. // The article examines the problematic issues of legal forms of citizens' exercise of the right to civil service and the grounds for the emergence of labor relations with civil servants. Emphasis is placed on the fact that the use of competition in the selection of civil servants improves the quality of civil service personnel. The competition is a socio-legal method of assessing the business qualities of applicants. It is based on democratic principles: objectivity, transparency and competition. A comparative legal analysis of the competition and elections as the grounds for employment is given. Legal facts are analyzed as constituent elements of the actual composition and as conditions of competitive replacement of public positions. The provision that the employment contract, the act of appointment, the Oath of the civil servant are necessary elements of the actual structure is substantiated. The need for further study of the rules governing the right of citizens to work in public authorities and the practice of their application is noted.
Keywords: право на працю; трудові правовідносини; юридичні факти; фактичний склад; акт конкурсу; акт призначення; присяга державного службовця; right to work; labor relations; legal facts; actual composition; act of competition; act of appointment; oath of civil servant