Дослідження та реалізація методу перекладу тексту на зображеннях із збереженням оригінального вигляду зображення - Харченко, В. В. (My University, 2025)
візуальна реконструкція, детекція тексту, стиль зображення, машинний переклад, переклад тексту на зображеннях, рендеринг тексту, розпізнавання тексту Об’єктом дослідження є процес автоматичного перекладу текстової інформації на зображеннях із збереженням оригінального стилю. Предмет дослідження – методи детекції, розпізнавання, машинного перекладу та візуального відтворення тексту з адаптивними параметрами. Метою дослідження є створення модульної системи автоматичного перекладу тексту на зображеннях. Проведено аналіз підходів до детекції тексту, OCR, машинного перекладу та візуальної реконструкції. Виконано експериментальне порівняння чотирьох OCR-систем на зображеннях із трьох датасетів текстових фрагментів. Наукова новизна полягає у систематичному порівнянні OCR і перекладачів для різних мов з визначенням точності й швидкості, у запропонованих адаптивних параметрах для роботи з різнотипними зображеннями та у створенні модульної архітектури з можливістю локального виконання. У результаті систематизовано теоретичні основи задачі, визначено переваги та обмеження методів, створено працюючу систему та сформовано рекомендації щодо вибору оптимальних компонентів залежно від вимог до точності, швидкості.