Модернізація програмного модуля комп’ютеризованої системи безпровідної передачі інформації в промислових мережах - Дяченко, Е. С. (My University, 2025)
Мета роботи – розробити та оцінити підхід до передавання даних у промислових бездротових мережах, який поєднує ефективні алгоритми стиснення, високошвидкісні мережеві протоколи й оптимальні формати серіалізації. Об’єкт дослідження – технології обміну інформацією в промисловому бездротовому середовищі. Предмет дослідження – методи стиснення даних, протоколи мережевої взаємодії та формати пакування, що впливають на швидкість і надійність обміну повідомленнями. У роботі проаналізовано властивості кількох алгоритмів стиснення (gzip, zstd, lz4 та ін.), а також особливості протоколів (HTTP/2, HTTP/3) та форматів серіалізації (JSON, Protocol Buffers, msgpack). Результати досліджень дають змогу визначити найефективніші комбінації з погляду продуктивності мережі і мінімізації витрат системних ресурсів, що зробить передачу повідомлень у промислових додатках швидшою та більш надійною. Також висвітлено аспекти впровадження таких рішень у контексті практичних обмежень та стандартів галузі.
Keywords: безпровідна промислова мережа; передача повідомлень; формат серіалізації