Аналіз підходів до оцінки ефективності хмарних технологій - Пойченко, Д. П. (My University, 2025)
Об'єкт дослідження – платформи хмарних технологій. Мета роботи – аналіз існуючих підходів до оцінки ефективності хмарних технологій, визначення їх особливостей, переваг і обмежень, а також обґрунтування практичних рекомендацій їх практичного застосування в сучасних хмарних інфраструктурах. Розглянуті основні поняття, особливості, моделі розгортання та надання послуг, а також технологічні принципи організації хмарних обчислень. Проведено аналіз найпоширеніших платформ хмарних технологій: Web Services від компанії Amazon, App Engine від компанії Google, Windows Azure від компанії Microsoft, і надана їм порівняльна характеристика. Зроблено аналіз підходів щодо оцінювання ефективності хмарних технологій. Сформовано перелік узагальнених факторів і систему відповідних показників, що комплексно відображають основні аспекти їх функціонування. На основі визначених факторів і показників розроблено комплексну методику оцінки ефективності хмарних технологій.
Keywords: приватна хмара; публічна хмара; гібридна хмара; громадська хмара