Процеси деградації окисних плівок на поверхні метал/оксид - Невлюдов, І. Ш.; Гурін, В. М.; Гурін, Д. В. (ХНУРЕ, 2019)
У тезах представлені результати досліджень деградації оксидних діелектриків Nb2O5 та Ta2O5 викликаних термічною кристалізацією. Встановлено, що розчинення кисню в ніобії та танталі сприяє пригніченню деградаційної процесу, пов'язаного з відновленням аморфного оксиду базовим металом. Показано, що в результаті окисно-відновних реакцій на міжфазних межах шаруватої структури кисень з оксиду дифундує в метал, окислюючи останній. Сам оксид при цьому відновлюється, що призводить до локальних порушень хімічного складу оксиду
Keywords: ніобій; тантал; деградація; оксидний діелектрик; кристалізація