Порівняльний аналіз якості виявлення повітряних об’єктів вторинними радіолокаційними системами - Свид, І. В. (ХНУРЕ, 2023)
Роботу присвячено порівняльному аналізу якості виявлення повітряних об'єктів вторинними радіолокаційними системами. Метою роботи є порівняльний аналіз оптимальної та квазіоптимальної структур виявлення повітряних об’єктів вторинними запитальними радіолокаційними системами. Суттєву роль в інформаційному забезпеченні системи контролю повітряного простору та управління повітряного руху відіграють вторинні радіолокаційні системи спостереження повітряного простору, до яких відносять вторинні радіолокатори та запитальні системи ідентифікації за ознакою «свій-чужий». Зазначимо, що у існуючих мережах радіолокаційних систем спостереження супровід повітряних об'єктів, як правило, здійснюється за інформацією первинних радіолокаційних систем спостереження, а вторинні радіолокаційні системи спостереження використовуються у якості джерел додаткової радіолокаційної інформації. У зв'язку з цим, актуальними є питання оцінки якості виявлення повітряних об’єктів вторинними радіолокаційними системами, специфіка побудови та функціонування яких суттєво відрізняються від первинних радіолокаційних систем спостереження повітряного простору. Таким чином, підвищення імовірнісних характеристик системи вторинних радіолокаційних систем при роботі літакового відповідача у полі значних потоків навмисних та внутрісистемних завад забезпечується вибором порогів виявлення залежно від значень коефіцієнта готовності відповідача та імовірності подавлення окремих імпульсів СВ. З іншого боку, застосування оптимальних для даних умов роботи відповідача, порогів виявлення на системах вторинних радіолокаційних систем дозволяє знизити вимоги до пропускної здатності літакового відповідача при значній інтенсивності потоків внутрісистемних та навмисних корельованих завад. Аналіз характеристик виявлення повітряних об’єктів системами вторинних радіолокаційних систем показує, що: оптимальні пороги виявлення повітряних об’єктів в системах вторинної радіолокації суттєво залежать від коефіцієнта готовності літакового відповідача та імовірності подавлення окремих імпульсів сигналів відповіді в каналі відповіді; використання декодування сигналів відповіді та подальшого накопичення при виборі оптимального порога значно знижує показники якості виявлення в порівнянні з оптимальною обробкою пачки сигналів відповіді; цифровий поріг виявлення повітряних об’єктів системою вторинної радіолокації значною мірою залежить від імовірності подавлення сигналів в каналі запиту та каналі відповіді.
Keywords: радіолокаційна система; повітряний простір; система спостереження; вторинна радіолокаційна система; поріг виявлення; сигнал відповіді; сигнал запиту