Комп’ютерне моделювання нестаціонарних режимів по ділянці трубопроводу великого діаметру з урахуванням поправки Коріоліса - Губська, А. Д. (My University, 2021)
Об’єкт дослідження – нестаціонарний неізотермічний режим течії газу (НН РТГ) по ділянці трубопроводу (ДТ) великого діаметру з урахуванням поп-равки Коріоліса. Мета роботи – дослідження впливу нерівномірного розподілу швидкостей в перетині трубопроводу великого діаметру на параметри газового потоку при НН РТГ, для цього необхідно обрати математичну модель (ММ) НН РТГ по ДТ з урахуванням ефекту Джоуля-Томсона та поправки Коріоліса, зробити вибір методу розв’язання відповідної крайової задачі, проаналізувати результати по-рівняння поведінки системи за різних значень коефіцієнта Коріоліса. Методи дослідження – аналітичний та чисельний апарат теорії диферен-ціальних рівнянь, чисельний аналіз, сучасні методи комп’ютерного моделю-вання та сучасні комп’ютерні технології. В ході виконання кваліфікаційної роботи проведено аналіз існуючих ММ РТГ; наведено ММ, яка враховує особливості температурного режиму і нерів-номірність розподілу швидкостей газу в перетині ДТ; створено програмний продукт (ПП) для порівняння параметрів газового потоку при різних значеннях коефіцієнта Коріоліса у НН РТГ. Побудований програмний продукт і отримані результати про підбір оп-тимального значення коефіцієнта Коріоліса допоможуть в подальшому викори-стовувати адекватну ММ, яка буде мати практичне застосування в реальних ГТС, зокрема, в позаштатних ситуаціях.
Keywords: газотранспортна система; диференціальні рівняння в частинних похідних; ефект джоуля-томсона; нестаціонарний режим; поправка коріоліса; рівномірна скінченно-різницева схема