Система керування технологічним процесом з використанням елементів нечіткої логіки - Сидоров, Д. О. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка системи керування технологічним процесом з використанням елементів нечіткої логіки. У ході виконання кваліфікаційної роботи досліджено та реалізовано вдосконалену систему регулювання рівня рідини, орієнтовану на застосування як у промислових умовах, так і в освітньому середовищі. Проведено порівняльний аналіз класичного ПІД-контролера та інноваційного контролера на основі нечіткої логіки. Метою дослідження є розробка адаптивної системи, здатної ефективно працювати за умов нелінійної динаміки об’єкта керування. Запропонована система містить інтерактивний інтерфейс моніторингу в реальному часі, що забезпечує візуалізацію процесів, налаштування параметрів і аналіз результатів роботи контролерів. Експериментальні випробування підтверджують переваги нечіткого контролера порівняно з ПІД-алгоритмом: зменшення максимального перевищення, прискорення досягнення пікових значень і стабілізації рівня. Робота демонструє практичну ефективність застосування методів нечіткої логіки для задач автоматичного регулювання, а також підкреслює їхній навчальний потенціал у підготовці інженерних кадрів. Результати дослідження відкривають перспективи для подальшої розробки адаптивних систем керування в умовах невизначеності або змінних технологічних режимів.
Technological Process Control System Using Fuzzy Logic Elements
Keywords: нечітка логіка; ПІД-контролер; регулювання рівня рідини; адаптивне керування; промислова система