Економіко-правові засоби сприяння партнерству в господарській діяльності інноваційного суспільства - Внукова, Н. М.; Сокол, С. В. (ТОВ «Паперовий змій-ОПТ», 2021)
У статті учасників ХІІІ Пленуму Правління Спілки економістів України та рішення Пленуму висвітлено сучасну динаміку змін в умовах нестабільності, яка посилює потребу в пошуку інструментів та засобів щодо сприяння партнерству для посилення господарської діяльності у інноваційному суспільстві Для поліпшення ситуації перспективним є використання державно-приватного партнерства і подані позиції зацікавлених сторін (стейкхоледрів) щодо формування кластерів, які побудовані на засадах партнерства і інновацій. Інноваційне суспільство, яке формується в Україні, має продукувати економіко-правові засоби сприяння партнерству зацікавлених сторін у господарській діяльності, що є процесом, яким можна цілесп¬рямовано й ефективно порядкувати, не покладаючись тільки на дію ринкових регуляторів. Наявність кластера дозволяє певній галузі національної економіки підтримувати свою перевагу, зокрема, за рахунок застосування інновацій, а не віддавати її тим країнам, які більше схильні до новацій. Фактором впливу на внутрішню конкуренцію є наявність кластерів, які при¬скорюють процес розвитку галузей в цілому і на певній території.
Keywords: партнерство; стейкхолдер; інноваційне суспільство; кластер; господарська діяльність; partnership; stakeholder; innovative society; cluster; economic activity