Методи моделювання приміщень розумного будинку засобами доповненої реальності - Воронін, Р. А. (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено методи моделювання приміщень розумного будинку за допомогою технологій доповненої реальності (AR). Проведено аналіз ключових підходів до впровадження AR у сфері проєктування та управління інфраструктурою розумного будинку. Розглянуто популярні інструменти для створення AR-додатків: Google Model Viewer, Unity та WebXR API з AR.js. Проведено їх детальний порівняльний аналіз з акцентом на продуктивність, функціональність та зручність інтеграції. Досліджено методи маркерного та немаркерного моделювання, а також використання технологій SLAM та хмар точок у AR середовищі. На основі проведених досліджень було розроблено AR-застосунок для моделювання приміщень. Вибрано технологічний стек, що включає React, Google Model Viewer та Node.js. Описано архітектуру застосунку, алгоритм його роботи, а також реалізовано ключові функції, такі як інтерактивний вибір 3D-моделей, керування AR-сценою та обробка користувацьких подій. Проведено тестування застосунку, проаналізовано його продуктивність та стабільність, виявлено переваги та обмеження реалізованого рішення. Отримані результати підтверджують ефективність використання AR технологій у проєктуванні та моделюванні приміщень розумного будинку.