Забезпечення анонімності користувачів при проведенні онлайн-опитувань - Олешко, І. В.; Папазов, К. О. (ХНУРЕ, 2024)
Розглядається актуальна проблема забезпечення анонімності користувачів під час онлайн-опитувань. Аналізуються ризики для конфіденційності, пов’язані з використанням JavaScript, який, з одного боку, забезпечує інтерактивність і зручність опитувань, а з іншого – створює загрозу витоку даних через трекери та сторонні скрипти. Зазначається, що багато платформ для проведення опитувань інтегрують сторонні скрипти, які можуть збирати персональну інформацію користувачів без їхньої згоди. Розглянуто основні інструменти для дослідження анонімності. Виявлено, що найбільш популярним інструментом серед користувачів є розширення для браузера Adblock Plus. Проводиться аналіз найпопулярніших платформ для онлайн-опитувань (Google Forms, SurveyMonkey, Typeform, Xoyondo та інших) з точки зору їхньої здатності забезпечувати конфіденційність користувачів. Виявлено, що рівень захисту варіюється від повного блокування скриптів до їх майже необмеженого використання.Проведено експериментальне дослідження на операційній системі Windows 11 Pro x64 з використанням IDE PyCharm 2024.3.1.1 (Community Edition) для написання Python-коду. Виявлено, що інструмент Ghostery здатний блокувати до 87% сторонніх скриптів, які потенційно можуть впливати на анонімність користувача. Показано, що платформа Google Forms забезпечує найкращий рівень анонімності користувачів серед розгляну-тих додатків. Актуальними та необхідними є подальші дослідження анонімності користувачів із застосуванням методів машинного навчання, що дозволить ефективніше ідентифікувати обфусковані коди.
Keywords: анонімність; конфіденційність; онлайн-опитування; JavaScript; трекери; псевдонімізація