Актуальні проблеми фінансування інвестиційної та інноваційної діяльності промислових підприємств - Полозова, Т. В.; Шейко, І. А. (СМП "ТАЙП", 2015)
Мета аналіз структури та динаміки фінансування інвестиційної та інноваційної діяльності на рівні України та Харківської області, а також визначення основних факторів, що впливають на обсяг інноваційних витрат. Методика дослідження. Багатофакторний регресійний аналіз використаний для виявлення ключових факторів, що впливають на обсяг інноваційних витрат; аналіз часових рядів використано при аналізі динаміки обсягів фінансування інвестиційно-інноваційної діяльності. Результати. Визначені найвпливовіші фактори на обсяг витрат на інновації. Обґрунтовано, що на рівень інноваційних витрат найбільший вплив має відсоток ВВП щодо фінансування НТР. Виявлені основні негативні фактори впливу рівень інноваційних витрат в Україні, на інвестиційно-інноваційну діяльність промислових підприємств. Наукова новизна. В результаті багатофакторного регресійного аналізу визначені найвпливовіші фактори на обсяг витрат на інновації, що дозволяє всебічно розкрити характер взаємозв’язків між показниками. Визначені основні риси фінансування інвестиційно-інноваційної діяльності за рахунок власних та бюджетних коштів, кредитних ресурсів, венчурних фондів та використання схем лізингу. Сформований перелік негативних факторів, що перешкоджають розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності промислових підприємств. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників економічних служб промислових підприємств при розробці стратегії фінансування інвестиційних та інноваційних проектів, працівників державних та регіональних служб та відомств при встановленні характеру впливу основних показників макросередовища на обсяг інноваційних витрат, а також для науковців, аспірантів, викладачів вищих навчальних закладів. Purpose analysis of the structure and dynamics of financing investment and innovation at the level of Ukraine and Kharkiv region, as well as identifying key factors that influence the amount of innovation expenditures Methodology of research. Multivariate regression analysis used to identify the key factors that influence the amount of innovation expenditures; analysis of time series used in the analysis of dynamics of financing of investment and innovation activities. Findings. The most influential factors on expenditure of innovation were identified. It was proved, that the most important factor on the level of innovation expenditures is funding if scientific research as a percent of GDP. The basic cases of negative impacts of innovation expenditures in Ukraine, innovation and investment activity of industrial enterprises were determined. Originality. As a result of multivariate regression analysis the most influential factors on expenditure on innovation that allows you to fully disclose the nature of the relationships between parameters were identified. The main features of financing investment and innovation from its own budget, bank credit, venture capital funds and the use of leasing schemes were determined.The existing list of negative factors that hinder the development of investment and innovation activity was formed. Practical value. The results of the study may be useful for specialists of economic departments of industrial enterprises for forming strategies of financing of investment and innovation projects, employees of state and regional agencies and departments in determining the nature of the impact of key indicators of macroeconomy on the amount of innovation expenditures, as well as scholars, scientists, lecturers of universities
Actual problems of financing investment and innovation activity of industrial enterprises
Keywords: фінансування; financing; інвестиційно-інноваційна діяльність; інноваційні витрати; регресійний аналіз; джерела фінансування; investment and innovation; innovation expenditure