Обґрунтування показників та критеріїв аналізу конкурентоспроможності аграрної продукції на міжнародних ринках - Степаненко, С. В.; Руденко, С. В.; Хвостіков, А. І. (My University, 2021)
Вступ. Не зважаючи на сталу позитивну динаміку нарощування обсягів світової торгівлі української продукції аграрного сектору, існуючий вітчизняний зовнішньоекономічний експортний потенціал використаний не в повному обсязі, що вимагає пошуку шляхів активізації його використання і подальшого нарощення. Значного масштабу конкурентна боротьба набуває на іноземних ринках в рамках міжнародноторгівельних відносин, що пов’язано зі зростанням кількості суб’єктів ринку, які мають різну фінансову стійкість, платоспроможність, рівень експортного потенціалу тощо. Враховуючи вищезазначене доцільно визначати конкурентоспроможність української сільськогосподарської продукції на світових ринках з метою визначення шляхів її підвищення, розроблення заходів щодо розвитку експортного потенціалу вітчизняних виробників тощо. Метою статті є обґрунтування вибору показників та критеріїв аналізу конкурентоспроможності аграрної продукції на міжнародних ринках. Результати. Розкрито роль принципів підвищення конкурентоспроможності аграрної продукції у виборі методу її оцінювання. Представлено класифікацію методів та підходів оцінювання конкурентоспроможності аграрної продукції на міжнародних ринках. Удосконалено методику якісного аналізу конкурентоспроможності продукції аграрного сектору. Обґрунтовано вплив факторів зовнішнього середовища на конкурентоспроможність вітчизняної аграрної продукції. Визначено множину показників на різних рівнях (глобальний, партнерський і національний). Встановлено, що оцінювання передбачає розрахунок динаміки наданих індикаторів за окремими продуктами, що дозволяє забезпечити методологічну єдність оцінювання на всіх рівнях. Despite the constant positive dynamics of increasing world trade in Ukrainian agricultural products, the existing domestic foreign economic export potential is not fully used, which requires finding ways to intensify its use and further increase. Competitive struggle in foreign markets in the framework of international trade relations is significant, due to the growing number of market participants with different financial stability, solvency, level of export potential, etc. Given the above, it is advisable to determine the competitiveness of Ukrainian agricultural products on world markets in order to identify ways to improve it, develop measures to develop the export potential of domestic producers and more. The purpose of the article is to substantiate the choice of indicators and criteria for analyzing the competitiveness of agricultural products in international markets. Results. The role of the principles of increasing the competitiveness of agricultural products in choosing the method of its evaluation is revealed. The classification of methods and approaches to assessing the competitiveness of agricultural products in international markets is presented. The method of qualitative analysis of the competitiveness of agricultural products has been improved. The influence of environmental factors on the competitiveness of domestic agricultural products is substantiated. Many indicators have been identified at different levels (global, partnership and national). It is established that the evaluation involves the calculation of the dynamics of the indicators provided for individual products, which allows to ensure the methodological unity of the evaluation at all levels.
Substantiation of indicators and criteria for analysis of competitiveness of agricultural products in international markets
Keywords: міжнародні торговельно-економічні відносини; конкурентні переваги; конкурентоспроможність аграрної продукції; міжнародні ринки; evaluation; international trade and economic relations; competitive advantages; competitiveness of agricultural products; international markets