Вплив творчості Нізамі Ґенджеві на світову філософську думку та поезію - Бадєєва, Л. І. («Контраст», 2023)
У статті розглядається вплив творчості середньовічного азербайджанського поета Нізамі Ґенджеві на східну і світову літературу в XIII–XX ст. Упродовж усього цього часу, незважаючи на територіальну і часову відстань, а також мовні бар’єри, послідовники його творчості продовжують надихатися формою, мотивами, поетикою, а головне мудрістю і гуманізмом Нізамі. Розглядається філософія геніального азербайджанського поета-мислителя Нізамі Ґенджеві, його демократичні і гуманістичні ідеї, які залишаються непідвладні часу і продовжують дивувати шанувальників своєю сучасністю і людяністю.
Keywords: Нізамі; Хамсе; «назира»; східна література; культура; азербайджанський поет; спадщина