Розробка методів і засобів мікрохвильової діагностики вмісту і розподілу вільної і зв’язаної води в біологічних тканинах та інших середовищах - Бондаренко, І. М.; Панченко, О. Ю. (My University, 2018)
Об’єктом дослідження є теоретичні основи, методи та засоби досліджень залежностей електрофізичних параметрів біологічних тканин від змісту і розподілу вільної і зв’язаної води. У це поняття входить взаємодія поля НВЧ електромагнітних хвиль з біологічними матеріалами зі складною структурою. Також об’єктом дослідження є поля електромагнітних хвиль та формування оптимального просторового розподілу зондуючого НВЧ поля, за допомогою якого можливо отримати найбільшу кількість первинної інформації при непрямих вимірюваннях. Метою дослідження є розв’язок теоретичних задач та методичного підґрунтя для подальшої розробки засобів оперативного неруйнівного контролю стану біологічних об’єктів, включаючи контроль при неруйнівному впливу на них НВЧ енергії. Означена мета роботи розподіляється на такі завдання: по-перше, подальше поглиблення теоретичних засад опису НВЧ сенсорів апертурного типу, по-друге, чисельне моделювання для оптимізації їх конструкцій, щодо вимірювань параметрів біооб’єктів, по-третє, розробка методів та засобів впливу на об’єкти під час контролю. Також метою досліджень є оцінка можливості створення відповідних вторинних перетворювачів інформаційних сигналів указаних НВЧ сенсорів. Результати роботи відносяться до напряму науки – мікрохвильова сенсорика та діагностика. Ця робота спрямована на створення та доповнення теоретичної бази НВЧ діагностики та модифікації. Набули подальшого поглиблення теоретичні основи створення неруйнуючих, нетравмуючих методів контролю біооб’єктів, включаючи контроль при неруйнівному впливу на них НВЧ енергії. Обґрунтовано залежності роздільної здатності від параметрів апертури. Визначено залежності втрат на випромінювання відстані від розмірів апертури та відстані зразка від неї. Створено та апробовано макети як коаксіальних сенсорів, так і сенсорів прохідного типу для всебічного вимірювання параметрів еталонних біоматеріалів. Розглянуто можливість створення умов для впливу на об’єкти під час контролю. Визначено параметри макетів як коаксіальних сенсорів, так і сенсорів прохідного типу для всебічного вимірювання параметрів еталонних біоматеріалів.
Keywords: НВЧ діагностика; неруйнівний контроль; коаксіальний сенсор; біоматеріал; чисельне моделювання; характеристика перетворення