Методи аналізу даних для інтелектуальних систем з використанням машинного навчання - Шмельова, В. С. (My University, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження засобів та методів інтелектуального аналізу даних для систем керування базами даних. У ході виконання кваліфікаційної роботи проведено аналіз засобів та методів інтелектуального аналізу даних на основі прецедентів для систем керування базами даних. Проведено дослідження різних технологій, методів і програмних засобів ІАД, що включаються до складу сучасних СКБД. Однією з перспективних можливостей розширення засобів ІАД і аналітичних інструментів СКБД є використання прецедентного підходу. Розроблено модифікацію алгоритму вилучення прецедентів на основі k-NN для ІАД, яка полягає в зміні значення k в залежності від розміру БП. Дана модифікація дозволяє підвищити якість рішення задач ІАД, зокрема, підвищити якість класифікації даних з використанням CBR методу.
Data Analysis Methods for Intelligent Systems Using Machine Learning
Keywords: система керування базами даних; база знань; інтелектуальний аналіз даних; штучна нейронна мережа; Data Mining