Electronic evidence concept and essence in civil proceedings in Latvia - Jurkeviča, T. (Baltic International Academy, 2018)
Зростаюча зацікавленість осіб у мережі електронної інформації викликає необхідність провести ряд процесуальних заходів. Ключову роль в цьому питанні приділяється збільшенню видів інформації, які існують в електронному форматі і їх правовим аспектам, які вимагають певного самостійного нормативного регулювання. Ці проблеми, в свою чергу, піднімають питання про доказової силі інформації, яка існує в електронному вигляді. Особливе значення цей факт набуває в тих випадках, коли комунікація між сторонами цивільно-правового спору здійснювалася в електронній формі. Завданням процесуального регулювання процедури доведення є створення передумов для суду у встановленні дійсних обставин справи. Для реалізації даного завдання необхідна відповідна процесуальна форма, яка дозволить суду і іншим учасникам процесу, по можливості, зручніше і ефективніше, забезпечити, надати і перевірити докази, необхідні для встановлення справжніх обставин справи, щоб інформаційні технології могли ефективно служити для цілей судочинства. Рішення даних питань тісно пов'язані з розумінням концепції електронного доказу, а також з необхідністю визначити його місце в процесі доведення. // Growing interest of people to be involved in electronic information network raises the necessity for a series of procedural measures. The main role in this issue is dedicated to the growth of information types existing in electronic format and its legal aspects which need to establish a stable normative regulation. These problems in their turn create a question on the evidence value of information existing in electronic form. The question is particularly important in the cases when communication between the parties to a civil dispute is in electronic form. The aim of evidence proceedings in procedural regulation is to develop preconditions for the court to clarify the true conditions of the case. To achieve the aim an appropriate procedural form is necessary which would let the judge and other parties to the process insure as conveniently and effectively as possible to show and try true conditions of the case and to clear the necessary evidence to make information technologies serve the litigation purposes more effectively. The solutions to those questions are closely linked to the understanding of the electronic evidence essence, as well as to determine its place in the trial process.
Keywords: докази; електронні докази; цивільний процес; джерело доказів; evidence; electronic evidence; civil proceedings; evidence source