Становлення свободи праці в історії України та світу (до XVII ст.) - Занфірова, Т. А. (Право, 2016)
Стаття присвячена аналізу процесу становлення свободи праці в нашій державі та зарубіжних державах у період з епохи становлення римського приватного права до XVII ст. Проаналізовано еволюцію правового регулювання праці та доступності до праці, можливості людини не працювати. Пояснюються історичні умови закріпачення українських селян та введення примусу до праці в окремих європейських державах. // The article is devoted to the analysis of the process of becoming freedom of labor in our country and foreign states in the period from the era of the formation of Roman private law to the XVII century. The evolution of legal regulation of labor and access to work, human capabilities will not work. The historical conditions of consolidation of Ukrainian peasants and the introduction of coercion to work in separate European states are explained.
Keywords: кріпацтво; обов’язкова праця; примусова праця; рабовласницький порядок; свобода праці; холопство; serfdom; mandatory labor; coercial work; slave order; freedom of labor; halop