Таксономія та метрики оцінювання підходів до забезпечення живучості інформаційних систем - Рубан, І. В.; Ткачов, В. М. (Видавництво ОНТУ, 2025)
У роботі подано систематизацію та порівняльний аналіз відомих підходів до забезпечення живучості інформаційних систем. Запропоновано узгоджену таксономію за рівнями організації (дані, процеси, ресурси), механізмами (маскування відмов, відновлення стану, адаптивна перебудова, ізоляція, різноманіття, виявлення відхилень), припущеннями щодо середовища (зв’язність, спостережуваність, синхронізація, ресурсні обмеження), часовим масштабом рішень та типами гарантій. Уніфіковано набір метрик (експлуатаційні, узгодженості даних, якості обслуговування, ризик-орієнтовані, просторово-часові, ресурсно-вартісні) й сформовано порівняльну матрицю. Результати виявляють сильні та слабкі сторони класів методів і окреслюють прогалини, пов’язані з переривчастою зв’язністю, частковою спостережуваністю та хвостовими ризиками, що слугує підґрунтям для подальшого інтегрування політик забезпечення живучості.
Keywords: інформаційні технології; живучість