Оптимізаційна модель маршрутизації чутливого до затримок трафіка в інфокомунікаційних мережах - Лемешко, О. В.; Євдокименко, М. О.; Єременко, О. С. (ХНУРЕ, 2020)
У роботі запропоновано вдосконалену оптимізаційну модель маршрутизації чутливого до затримок трафіка в інфокомунікаційних мережах. Новизною моделі є використання критерію оптимальності, що пов'язаний з мінімізацію середньої міжкінцевої затримки пакетів. В основу зазначеного критерію оптимальності покладено математичний вираз, який дозволяє аналітично розрахувати середню міжкінцеву затримку з урахуванням характе-ристик мережного трафіка, типів дисциплін обслуговування пакетів на маршрутизаторах інфокомунікаційної ме-режі, пропускних здатностей каналів зв’язку. Також отримано умови забезпечення якості обслуговування за серед-ньою міжкінцевою затримкою пакетів для будь-якого виду трафіка в умовах реалізації як одношляхової, так і бага-тошляхової маршрутизації. Отримати зазначені результати вдалося на підставі тензорного моделювання інфоко-мунікаційної мережі, коли тензори основних QoS-показників та метричні тензори розглядались у двох системах координат: гілок мережі та незалежних міжполюсних шляхів і внутрішніх вузлових пар. Дослідження та порівня-льний аналіз з іншими маршрутними рішеннями підтвердили більш високу ефективність удосконаленої моделі за показником середньої міжкінцевої затримки пакетів, що є важливим для чутливого до затримок трафіка, особливо в умовах високих навантажень на інфокомунікаційну мережу.
Optimization routing model of delay-sensitive traffic in infocommunication networks
Keywords: інфокомунікаційна мережа; пакет; трафік; маршрутизація; тензор; система координат; затримка; канал зв’язку; пропускна здатність