Математичні моделі та методи класифікації повідомлень про стихійні лиха в соціальних мережах - Житник, О. В. (My University, 2021)
Об’єкт дослідження – текстові повідомлення у соціальних мережах. Мета роботи – застосування методів машинного навчання та векторізації тексту для класифікації повідомлень у соціальних мережах. Методи дослідження – представлення двунаправленного енкодера від трансформаторів, нейроні мережі, рекурентні нейронні мережи, керований ре-курентний блок, комірка довгої та короткої пам’яті, трансформери, логістична регресія, випадкові ліси. У роботі реалізовано покроковий алгоритм класифікації тексту на два класи, катастрофа чи ні. Було проведено аналіз можливих алгоритмів для вирішення поставленої проблеми, а саме, рекурентні нейронні мережі, керований рекурентний блок, комірка довгої та короткої пам’яті та представлення двунап-равленного енкодера від трансформаторів. Алгоритм реалізовано на мові про-грамування Python 3 за допомогою бібліотеки Transformer та Keras, які дозво-ляють легко будувати нейронні мережі. Також наведені приклади інших алгоритмів, які помилково класифікують текст. Запропонований спосіб розв’язання проблеми може використовуватися у різних сферах життя: фільтрація повідомлень у соціальних мережах, системи безпеки тощо.
Keywords: векторізація слів; комірка; стихійні лиха; wordpiece; logistic regretion