Дослідження та розробка застосунку для аналізу вразливостей серверних операційних систем за допомогою даних з відкритих джерел - Білобородов, О. Ю. (My University, 2024)
Об’єктом дослідження є серверні операційні системи та їх вразливості. Метою дослідження є розробка програмного засобу для статистичного аналізу вразливостей серверних операційних систем та розробка аналітичного методу для прийняття рішень по вибору найбільш безпечної операційної системи. Нині інформація про вразливості публікується загальнодоступних базах даних і може бути використана для аналізу інформаційної безпеки. В роботі пропонується програмна реалізація для збору даних про вразливості й експлойти з метою подальших аналітичних досліджень, а також проведена програмна симуляція системи, яка в кожний проміжок часу вибирає найбільш безпечні програмні компоненти для своєї роботи. Перспективою подальших досліджень є масштабування запропонованого підходу для аналізу інших компонентів вебсистеми, тобто серверів баз даних, вебсерверів, серверів вебзастосунків та ін.
Keywords: інформаційна безпека; вразливість; експлойти