Право громадян України, які працюють за кордоном, на захист у системі соціального страхування на випадок безробіття - Трунова, Г. А. (Право, 2017)
Стаття присвячена дослідженню права на захист від безробіття громадян України, які працюють за межами України та не застраховані в системі соціального страхування на випадок безробіття в країні, в якій вони перебувають. Висвітлено суб’єктний склад осіб, які згідно з діючим законодавством мають право брати участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Проаналізовано колізійність чинних нормативно-правових актів щодо можливості громадян, які працюють за кордоном, на добровільних засадах брати участь у системі соціального страхування на випадок безробіття та зроблено відповідні висновки. // The article is devoted to the study of the right to protection against unemployment from Ukrainian citizens who work outside Ukraine and are not insured in the social insurance system in the case of unemployment in the country in which they are. The subject of persons who in accordance with the current legislation have the right to participate in the system of compulsory state social insurance in case of unemployment. The conflictiveness of current normative legal acts concerning the possibility of citizens who work abroad is analyzed in voluntary principles to participate in the social security insurance system in case of unemployment and made relevant conclusions.
Keywords: безробіття; соціальне страхування; громадянин; праця за кордоном; колізія; добровільна участь; unemployment; social insurance; citizen; labor abroad; collision; voluntary participation; norm