Дослідження сенсора на основі резонатора в режимі шепочучої галереї для діелектрометрії в Ка-діапазоні - Чекубашева, В. А. (ХНУРЕ, 2024)
Об’єкт дослідження : діелектрометрія біологічних рідин. Предмет дослідження : характеристики одиничного діелектричного резонатора у режимі мод шепочучої галереї. Мета роботи: вдосконалити існуючі методи діелектрометрії за допомогою резонатора в режимі мод шепочучої галереї для проведення вимірювань одночасно на шести резонансних частотах. Методи дослідження: математичне моделювання діаграми Коула-Коула, моделювання з використанням програмного забезпечення COMSOL Multiphysics, експеримент, вимірювання діелектричних характеристик, порівняння розрахованих результатів з літературними джерелами. Апаратура: температрний PID регулятор Covesion TC M P 5A, пара дзеркальних тефлонових хвилеводів та діелектричний резонатор, аналізатор спектру Keysight 8722С, Agilent Technologies N5230A, датчик ємності NA503, програмне забезпечення, розроблене мовою Python. Актуальність : Ка-діпазон представляє перспективи для вивчення релаксації різноманітних молекул, проте досі актуальним залишається питання діелектрометрії біологічних рідин в цих частотах, особливо для дослідження розчинів ДНК. Тому було використано метод для високочутливих вимірювань різних розчинів, чия концентрація співставна з концентраціями у тілі людини. Галузь застосування: медицина, харчова промисловість, наукова дослідницька діяльність, пов’язана з вивченням структури, форми та функцій молекул.
Keywords: діелектрометрія біологічних рідин; шепочуча галерея; резонатор; Ка-діпазон