Напрями вдосконалення державного регулювання економічної безпеки України - Полозова, Т. В.; Майстро, Р. Г. (Класичний приватний університет, 2019)
У статті розглянуто сутність, складники та чинники економічної безпеки України. Визначено, що до загроз економічної безпеки України належать корупція, недосконалість концепції та системи економічної безпеки, низький рівень науково-технічного потенціалу, зростання рівня бідності, високий рівень безробіття, зростання «тіньового» сектору економіки, високий рівень корупції у державно-управлінській сфері, недосконалість законодавства у сфері економічних відносин та механізмів формування економічної політики, низький рівень заробітної плати. Також загрозами економічній безпеці є низький рівень інвестиційних надходжень в економіку держави, ризики негативного впливу на національну економіку світових фондових, фінансових та валютних ринків, високий рівень зовнішнього боргу. Досліджено показники соціально-економічного розвитку України, які свідчать про те, що макроекономічні показники мають позитивну тенденцію зростання. Динаміка зміни більшості макроекономічних показників свідчить про збільшення, хоча й повільними темпами, рівня фінансово-економічної безпеки України. Запропоновано напрями вдосконалення державного регулювання економічної безпеки України в сучасних умовах. Определено, что к угрозам экономической безопасности Украины относятся коррупция, несовершенство концепции и системы экономической безопасности, низкий уровень научно-технического потенциала, рост уровня бедности, высокий уровень безработицы, рост «теневого» сектора экономики, высокий уровень коррупции в государственно-управленческой сфере, несовершенство законодательства в сфере экономических отношений и механизмов формирования экономической политики, низкий уровень заработной платы. Также угрозами экономической безопасности являются низкий уровень инвестиционных поступлений в экономику государства, риски негативного влияния на национальную экономику мировых фондовых, финансовых и валютных рынков, высокий уровень внешнего долга. Исследованы показатели социально-экономического развития Украины, которые свидетельствуют о том, что макроэкономические показатели имеют положительную тенденцию роста. Динамика изменения большинства макроэкономических показателей свидетельствует об увеличении, хотя и медленными темпами, уровня финансово-экономической безопасности Украины. Предложены направления совершенствования государственного регулирования экономической безопасности Украины в современных условиях.
Areas of Improvement of Government Regulation Economic Security of Ukraine
Keywords: економічна безпека; державне регулювання економічної безпеки; макроекономічні показники; національна економіка; экономическая безопасность; государственное регулирование экономической безопасности; макроэкономические показатели; усовершенствование; национальная экономика; economic security; state regulation-economic security; macroeconomic indicator; national economy