Специфіка правочинів щодо бездокументарних акцій при приватизації державних підприємств - Кулик, М. М. (Право, 2015)
У статті проаналізовано, що правочини щодо бездокументарних акцій при приватизації державних підприємств мають свою специфіку, яка пов’язана з тим, що бездокументарні акції за своєю правовою природою визначаються як певні корпоративні права та є оборотоздатними об’єктами зобов’язальних і цивільних правовідносин, що утворюються завдяки певним юридичним фактам. Автором були розглянуті види корпоративних прав: майнові та немайнові (особисті), а саме організаційні. На підставі цього було запропоновано поділяти види правочинів з бездокументарними акціями, обираючи критерієм поділу їх правову природу: І) як певних (корпоративних) прав; ІІ) як обмежено оборотоздатних об’єктів зобов’язальних та цивільних правовідносин, що утворюються завдяки певним юридичним фактам. // The article analyzes that the lawsions on non-documentary shares in the privatization of state enterprises have its own specificity, which is due to the fact that non-documentary shares are determined as certain corporate rights and are the current objects of obligatory and civil legal relations, which formed due to certain legal facts. The author considered the types of corporate rights: property and non-property (personal), and organizational ones. On the basis of this, it was proposed to divide the types of transactions with non-documentary shares, electing the criterion for the division of their legal nature: I) as certain (corporate) rights; II) as limited reversible objects of obligatory and civil legal relations, which are formed due to certain legal facts.
Keywords: бездокументарні акції; види корпоративних прав; майнові корпоративні права; немайнові корпоративні права; організаційно-розпорядчі корпоративні права; корпоративні правочини; акціонерні правочини; non-documentary promotions; types of corporate rights; property corporate rights; non-property corporate rights; organizational and managers corporate rights; corporate law; joint-stock law