Розробка інтелектуальної системи для обробки низько-ресурсних мовних пар - Боденчук-Пастухов, Є. В. (My University, 2025)
Об’єктом роботи є низько-ресурсні тексти для обробки та перекладу. Метою роботи є розробка багато сервісного інтелектуального вебзастосунку, що дозволяє обробити та перекладати тексти з японської, корейської та китайської мов на українську мову. У роботі проведено аналіз та оцінку доступних open-source нейронних моделей на архітектурі Transformer та Sequence-to-Sequence, які підтримують обрані пари мов. Були використані сучасні технології для розробки сервісів та розгортування нейромереж, метрики для визначення ефективності кожної з моделей. У результаті роботи здійснена програмна реалізація системи для читання та паралельного перекладу текстів з японської, китайської та корейської мов на українську мову.
Keywords: низько-ресурсний текст; механізм уваги; переклад тексту