Розробка методики оцінювання якості морозива - Гречаник, Є. В. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – органолептичні показники якості морозива типу «пломбір» різних виробників. Предмет дослідження – методи органолептичної оцінки якості пломбіру відповідно до чинних стандартів України. Метою роботи є проведення органолептичної експертизи якості п’яти зразків морозива типу «пломбір» для оцінки їх відповідності встановленим вимогам та споживчих переваг. У роботі проведено комплексний аналіз сучасних методів оцінки якості морозива з акцентом на органолептичні методи. Досліджено значення морозива у харчуванні, споживчі властивості продукту, а також вплив якості сировини та технологічних процесів на формування його кінцевих характеристик. Систематизовано вимоги до якості пломбіру, передбачені національною нормативною базою (ДСТУ 4733:2007). У практичній частині розроблено та впроваджено програму органолептичної експертизи для п’яти зразків пломбіру. Експертиза включала оцінку зовнішнього вигляду, консистенції, кольору, запаху та смаку за стандартизованою бальною шкалою. На підставі отриманих даних проведено порівняльний аналіз якості зразків, виявлено їх сильні та слабкі сторони, сформовано висновки щодо відповідності нормативним вимогам та рівня споживчих властивостей.
Keywords: морозиво; органолептична експертиза; споживчі властивості; бальна оцінка якості