Дослідження моделей і методів вартісного оцінювання пропозицій з впровадження ІТ послуг в ресторанний бізнес - Новіков, Д. О. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є процес вартісного оцінювання впровадження ІТ-послуг у ресторанний бізнес на стадії ініціації ІТ-проєкту. Предметом дослідження є моделі та методи оцінювання вартості, що базуються на поєднанні апарату нечіткої логіки та генетичного алгоритму. Метою даної кваліфікаційної роботи є розробка комбінованого методу вартісного оцінювання пропозицій з впровадження ІТ-послуг у ресторанний бізнес, який підвищить точність вартісного прогнозування. Дослідження спрямоване на формування ефективного підходу до вартісного оцінювання пропозицій з впровадження ІТ-послуг у ресторанний бізнес на стадії ініціації проєкту. Основна увага приділяється використанню апарату нечіткої логіки для формалізації експертних оцінок та генетичного алгоритму для оптимізації параметрів моделі, на якій базується метод, що дозволяє підвищити точність прогнозів у ситуаціях із високим рівнем невизначеності. Практичне значення роботи полягає у створенні комбінованого методу, який можна застосовувати для прийняття обґрунтованих управлінських рішень на ранніх етапах реалізації ІТ-проєктів у сфері ресторанного бізнесу. Застосування цього методу дозволяє підвищити ефективність наступного планування вартості ІТ-проєкту та забезпечити адаптацію під конкретні умови проєкту впровадження ІТ-послуг, що є важливим для малого та середнього бізнесу в умовах динамічного ринку.
Keywords: вартісне оцінювання; генетичний алгоритм; експертна оцінка; нечітка логіка