Нейромережева технологія розпізнавання зображень з використанням клітинних автоматів - Українець, О. Є.; Удовенко, С. Г.; Чала, Л. Е.; Шергін, В. Л. (ХНУРЕ, 2022)
Пропонується технологія розпізнавання зображень, яка основана на нейромережевій обробці статичних та динамічних зображень з використанням клітинних автоматів (КА). Розглянуто принципи реалізації операцій обробки зображень з застосуванням КА (зокрема, операцій попередньої обробки, виділення контурів та роз пізнавання). Проаналізовано особливості побудови згорткових нейронних мереж (ЗНМ) та їх використання для розпізнавання зображень. Розглянуто можливості інтеграції КА в нейромережеву модель класифікації та розпізнавання зображень. Наведено результати розробки та програмної реалізації нейромережевої технології розпізнавання зображень з використанням ЗНМ та КА. Здійснено моделювання запропонованої технології (на прикладі проблеми розпізнавання зорових об’єктів для користувачів з обмеженими можливостями зо рового сприйняття) розробки та програмної реалізації нейромережевої технології розпізнавання зображень з використанням ЗНМ та КА.
Keywords: обробка зображень; клітинні автомати; згорткові нейронні мережі; apple vision; розпізнавання зорових об’єктів