Математичні моделі та методи розпізнавання емоцій людини на основі відеопотоку - Ювченко, К. С. (My University, 2024)
У даній роботі розглянуто проблему розпізнавання емоцій у відеопотоці, фокусуючись на важливих аспектах аналізу та ідентифікації емоційних станів осіб. В рамках дослідження вивчено та проаналізовано різні емоційні вирази, зокрема радість, гнів, сум, страх та інші, які можуть виявлятися у відеопотоці через обличчя та міміку. Проблема розпізнавання емоцій у відеопотоці виникає внаслідок складнощів у розпізнанні та інтерпретації комплексних виразів обличчя та міміки людей. Ця задача важлива, оскільки емоції відіграють ключову роль у взаємодії людей, і їх розпізнавання має широкий застосунок в різних областях, від розваг та медицини до психології та інтелектуальних систем. Однією з проблем є варіабельність виразів обличчя та відмінності в їхньому виявленні в залежності від культурних, індивідуальних та етнічних особливостей. Різноманіття факторів, таких як освітлення, кут огляду та фон, може впливати на точність розпізнавання. Отримані результати свідчать про успішність використання комбінації згорткової та рекурентної нейронних мереж для аналізу емоційної 5 толерантності та збудженості на зображеннях. Модель має великий потенціал застосування в різних галузях, включаючи безпеку, медицину та маркетинг, демонструючи високу точність та адаптивність до реальних умов
Keywords: відеопотік; комп’ютерний зір; регресія; рекурентна нейронна мережа; розпізнавання емоцій