Дослідження стратегій руху та симуляція об’єктів у віртуальних середовищах - Кузьменко, П. М. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є симуляція руху фізичних об’єктів у віртуальному середовищі на прикладі квадрокоптерів та мультикоптерів. Метою дослідження є вивчення моделей навігації та стратегій поведінки квадрокоптерів та мультикоптерів, розробки програмних засобів збору та аналізу телеметрії, створення інтерактивної симуляції віртуального полігону із застосуванням технологій віртуальної реальності. Використано методи програмного моделювання віртуальних середовищ та розробки шейдерів. Проведено аналіз сучасних методів доставки дронами та відповідних літературних джерел. Сформовано та візуалізовано алгоритми методів блок-схемами, ілюстраціями та іншими методами візуалізації. Наукова новизна роботи полягає у вивченні і порівнянні стратегій поведінки квадрокоптерів та мультикоптерів для впровадження їх у практиці моделювання та доставки вантажів. Взаємозв’язок з іншими роботами полягає у перетині та можливості використання цієї роботи в рамках доставки вантажів дронами, їх навігації тощо. Рекомендації щодо використання результатів роботи полягають у можливості застосування результатів роботи у контексті автономної навігації. У результаті дослідження розроблено програмні засоби збору та аналізу телеметрії, створено VR симуляцію віртуального полігону, проведено аналіз отриманих результатів на різних типах місцевості
Keywords: інтерактивні симуляції; квадрокоптер; мультикоптер; стратегія поведінки