Методи логічної обробки зображень відміток радіолокаційних об’єктів на основі семантичних ознак - Жирнов, В. В.; Солонська, С. В. (ХНУРЕ, 2024)
Наведено результати розробки метода логічної обробки зображень радіолокаційних об’єктів на основі семантичних ознак, створено алгоритми та програми автоматичного виявлення й розпізнавання радіолокаційних повітряних об’єктів в оглядових РЛС з обробкою реальних записів сигналів. Актуальність цих робіт поля гає у створенні алгоритмів автоматичної обробки інформації для забезпечення ефективного виявлення й розпінавання сигналів радіолокаційних об’єктів на основі семантичних ознак. Перевага даного методу пов’язана з можливістю наблизити процедуру обробки зображень радіолокаційних об’єктів до логіки експерта. Характерною особливістю цієї логіки є залучення до аналізу розрізнювальних ознак між зображеннями різних об’єктів. У такому разі проблема виявлення й розпізнавання зображень відміток радіолокаційних об'єктів трансформується у проблему ознакової класифікації. Таким чином метод логічної обробки радіолокаційних зображень на основі семантичних ознак зводиться до прийняття рішення з виявлення та розпізнавання радіолокаційних об’єктів на основі порівняльного аналізу простору семантичних ознак, який задано на множині смислової, процесної, геометричної та енергетичної складових радіолокаційного зображення. Наведено алгоритм автоматичного прийняття рішення з виявлення й розпізнавання радіолокаційних відміток літальних апаратів. Такий підхід до формування семантичних ознак радіолокаційних сигналів, а також автоматизація операцій обробки інформації підвищують ефективність виявлення слабких сигналів завдяки накопиченню сигнальної та логічної інформації. При цьому накопичується логічна інформація з аналізу динамічної карти інтенсивності радіолока ційних сигналів з відстеженням змін, що відбуваються в ній протягом кількох зондувань РЛС.
Keywords: семантичний аналіз; радіолокаційний сигнал; ідентифікація; повітряний об'єкт