Підвищення стабільності групових квантових стандартів у радіотехнічній системі синхронізації часу та частоти - Нарєжній, О. П. (My University, 2014)
В дисертації запропоновано та обґрунтовано метод підвищення стабільності групових еталонів частоти шляхом компенсації похибки від взаємодії на основі створення нової математичної моделі стохастичної і детермінованої складових стану системи зв’язаних осциляторів, що дозволяє адекватно описувати динаміку зміни стану миттєвого відносного відхилення частоти кожної прецизійної міри зі складу групи. Отримані результати, що становлять основу вирішення важливої для теорії групового еталонування фізичних величин часу і частоти наукової задачі, яка полягає в розробці теоретичних основ нового класу математичних моделей групових еталонів, заснованих на уявленні групи як багаточастотної системи зв'язаних осциляторів. Запропонований підхід до групового еталона, як до сис-теми зв'язаних осциляторів, дозволяє описати явища дискретних стрибків фаз, затягування частот засобів з близькими частотами (режим синхронізації), поява частотної модуляції, зумовленої амплітудно-фазової конверсією при биттях близьких частот і розглядаються в класичних моделях як флуктуаційні процеси. In the thesis the method of increase of accuracy of storage and transfer of the size of a physical quantity by group time and frequency standards by compensation of inaccuracy from cooperation on the basis of construction of a new mathematical model of the system of stochastic and determined components of the system condi-tion of bound oscillators permitting to describe adequately the dynamics of changes of the condition of the relative frequency deviation of each precision measure from the group component is offered and proved. The obtained results that form the basis of solution of the scientific task impor-tant for the theory of group calibration of the physical quantities of time and fre-quency, related to development of theoretical foundations of a new class of mathe-matical models of group standards, based on the representation of a group as multi-frequency system of bound oscillators. The proposed approach to the group standard as to the system of coupled oscillators allows to describe the observed phenomena of discrete jumps phases, the tightening of frequencies of instruments with close fre-quencies (synchronization mode), appearance of frequency modulation caused by the amplitude-phase conversion at beatings of close frequencies and are considered in the classical models as fluctuation processes.
Keywords: груповий еталон часу і частоти; шкала часу; спектральна щільність потужності флуктуацій; прецизійні міри частоти; апарат інтегральних перетворень; зв’язані осцилятори; time and frequency group standard; time scale; spectral power density of fluctuations; precision frequency; measures; device of integrated transfor-mations; bound oscillators