Методи підвищення якості виділення мовних сигналів для голосової аутентифікації користувачів - Файзулаєва, О. М. (My University, 2015)
Дисертаційну роботу присвячено розв’язанню актуальної науково-прикладної задачі, суть якої полягає в удосконаленні методів виділення мовних сигналів користувача за рахунок застосування в системі голосової аутентифікації двоелементної мікрофонної решітки та просторово-часової обробки матеріалів реєстрації. В роботі проаналізовано методи аутентифікації користувачів телекомунікаційних систем і мереж та визначено їх основні недоліки. Запропоновано ряд рішень, які націлені на усунення встановлених недоліків систем аутентифікації, що пов'язані з використанням мовного сигналу користувача. Вперше для систем голосової аутентифікації досліджено можливості використання двох мікрофонів для вводу та виділення мовного сигналу користувача, а також просторово-часової обробки матеріалів реєстрації. При цьому уточнено вимоги до частоти дискретизації матеріалів реєстрації для якісного формування квадратурної (уявної) складової аналітичного сигналу, яку запропоновано отримувати за допомогою перетворення Гільберта-Хуанга; уперше розроблено метод видалення з обробки першої модової функції перетворення Гільберта-Хуанга; удосконалений метод вводу та виділення мовного сигналу користувача. Практична значущість дисертаційної роботи полягає в тому, що запропоновані в ній наукові результати дозволяють здійснювати розробку систем голосової аутентифікації з більш високими технічними характеристиками. The thesis is devoted to the most relevant scientific and applied problem, the essence of which is to improve methods for the extraction of user voice signals due to voice authentication system with two-element microphone array and space-time processing of registration materials. The methods for user authentication in telecommunication systems and networks are analyzed and their main drawbacks are identified in the thesis. A number of solutions aimed at removing the identified drawbacks of the authentication system connected with the use of user voice signal are proposed. The possibility of using two microphones for input and extraction of user voice signal as well as space-time processing of registration materials for voice authentication system are investigated for the first time. In addition the requirements to the sample rate of registration materials for qualitative forming of quadrature (imaginary) component of the analytical signal, which is offered to obtain using the Hilbert-Huang transform, are specified; the method to remove the first mode function of Hilbert-Huang transform from processing is developed for the first time; the method for input and extraction of user voice signal is improved. The practical significance of the thesis is that its offered scientific results allow to develop a voice authentication system with higher specifications.
Keywords: адаптивні процедури; аутентифікація; мовний сигнал; діаграма спрямованості; просторово-часова обробка; adaptive procedures; authentication; voice signal; directive diagram; space-time processing