Аналіз методів вимірювання параметрів ВОЛЗ з використанням оптичного рефлектометра - Чебаненко, В. І. (My University, 2025)
Об'єкт дослідження – оптичний рефлектометр, OTDR, OFDR. Мета роботи – аналіз методів проведення рефлектометрії параметрів ВОЛЗ з використанням рефлектометрів, а також методика обробки результатів оптичної рефлектометрії і оцінки їх технічних параметрів для збільшення точності та достовірності результатів вимірювання характеристик оптичних волокон. Проведено комплексний аналіз сучасних методів оптичної рефлектометрії, що застосовуються для вимірювання параметрів ВОЛЗ. Проаналізовані методи оптичної рефлектометрії у частотній області (OFDR), які забезпечують розподілене зондування оптичного волокна з використанням частотної або часової обробки сигналів. Зокрема розглянуті некогерентні (I-OFDR) та когерентні методи C-OFDR. Проведена оцінка роздільної здатності і динамічного діапазону методів OFDR і OTDR. Надана методика визначення параметрів зондуючого сигналу на основі обґрунтування моделі ОВ.
Keywords: ВОЛЗ; рефлектометрія; зондуючий імпульс; мертві зони; оптичний рефлектометр; динамічний діапазон; рефлектограма; імпульсний рефлектометр; показник заломлення; оптичне волокно; частотна рефлектометрія; оптичний тестер