Контроль як правова форма державного регулювання господарських відносин на фондовому ринку України - Кологойда, О. В. (Право, 2015)
У статті через поняття, види та систему засобів охарактеризовано контроль як правову форму державного регулювання господарських відносин на фондовому ринку України. Контроль визначено як сукупність організаційно-технічних і правових заходів, спрямованих на визначення ступеня відповідності діяльності учасників фондового ринку вимогам законодавства про цінні папери та фондовий ринок, з метою своєчасного виявлення та попередження порушень, застосування санкцій за їх вчинення, усунення перешкод для належного функціонування фондового ринку. Видами контролю на фондовому ринку визначено: а) за критерієм суб’єкта та сфери контролю: державний, делегований, внутрішньогосподарський, зовнішній господарський контроль (аудит), громадський контроль; б) за стадією здійснення: попередній, поточний, наступний; в) за предметним критерієм: оперативний та фінансовий. // In the article through the concept, species and system of means are characterized by the control of both legal form of state regulation of economic relations in the Ukrainian stock market. Control defined as a set of organizational and technical and legal measures aimed at determining the degree of compliance with the stock market participants with the requirements of securities legislation and the stock market, in order to timely detect and prevent violations, the use of sanctions for their commission, elimination of obstacles to the proper functioning of the stock market . The types of control in the stock market are defined: a) according to the subject's criterion and control: state, delegated, internal, external economic control (audit), public control; b) by the stage of implementation: the previous, current, as follows; c) by subject criterion: operational and financial.
Keywords: фондовий ринок; державне регулювання господарської діяльності; stock market; state regulation of economic activity