Ідентичність у невизначеності : проблеми та виклики - Дашенкова, Н. М. (ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2014)
У статті аналізуються проблеми та виклики, пов'язані з ідентичністю сучасної людини. Досліджуються основні протиріччя, пов'язані з ідентичністю: протиріччя між розумінням ідентичності як самототожності, що забезпечує часову і просторову безперервність індивіда, та ідентичності як особистісної та соціальної визначеності; протиріччя між прагненням до унікальності у самовизначенні в ідентифікації та необхідністю самовіднесення до певних соціальних груп. Ідентичність, спроба визначити себе в невизначеності, – це моральна дія суб'єкта, відповідь на виклики сучасності.
Keywords: ідентичність сучасної людини; індивід; соціальні групи