Удосконалення методів обробки зображень для підвищення ефективності систем виявлення БПЛА - Долгих, П. В. (My University, 2023)
Об'єкт дослідження – процес обробки сигналів видимого оптичного діапазону для задачі виявлення і розпізнавання малих безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Метою кваліфікаційної роботи є визначення послідовності та параметрів обробки зображень БПЛА, оцінка впливу даної обробки на збільшення відношення сигнал-шум і збільшення контрасту об’єкту з фоном. Методи дослідження – модельний експеримент, натурний експеримент, статистична обробка експериментальних даних. Виконано аналіз методів обробки зображень в задачах їх покращення. Проведено теоретичне обґрунтування методів поліпшення зображень в задачах розпізнавання дронів. Експериментально досліджено вплив попередньої обробки зображень на ефективність виявлення і розпізнавання дронів. Досліджено вплив протишумової обробки, градаційної обробки, еквалізації зображення. Проведена оцінка впливу даної обробки на збільшення відношення сигнал-шум і збільшення контрасту об’єкту з фоном.
Keywords: БПЛА; віднімання фону; гістограма; градаційна обробка; дрон; еквалізація; просторова обробка; шумоподавлення