Ресурсний потенціал аграрних підприємств: елементи та особливості їх поєднання в сучасних умовах - Степаненко, С. В. (My University, 2022)
Метою статті є аналіз елементів ресурсного потенціалу підприємств аграрного сектору, механізмів їх ефективного поєднання на основі дослідження сучасних детермінант розвитку економіки в глобальному вимірі. Аналіз наявних в науковій літературі підходів до визначення сутності ресурсного потенціалу у поєднанні з включенням сучасних концептуальних теорій економічного розвитку дозволив розширити розуміння категорії «ресурсний потенціал» за рахунок доповнення стратегічними орієнтирами функціонального наповнення, як то підтримання екологічного балансу навколишнього середовища та розбудова механізмів гармонізації соціальних відносин. Використано методологічний підхід до визначення структурних елементів ресурсного потенціалу на основі теорії факторів виробництва, за якою виділяються такі фактори як земля, капітал і праця з подальшою деталізацією зазначених дефініцій та особливостей їх використання в аграрному секторі з огляду на специфіку розвитку виробничих відносин в соціально-економічній системі сучасного етапу розвитку. Досліджено вектор трансформації земельних відносин від механізму виключно орендних відносин між власниками паїв та суб’єктами виробництва до поетапного включення операцій з купівліпродажу землі. Структуру капіталу представлено системним поєднанням виробничого капіталу, що визначає технічний, технологічний, фінансовий потенціал, а також інтелектуального та іміджевого (пабліцитного) капіталу. Останній включено з огляду на зростання ролі позаекономічних символічних чинників в структурі ціни товарів. Визначено діалектичну природу праці як фактору виробництва: з одного боку, вона виступає окремим ресурсом, з іншого – визначає ефективність функціонування всієї сукупності елементів ресурсного потенціалу аграрного підприємства, а також є джерелом нарощування такого елементу як інтелектуальний капітал, що значною мірою формує стійкі конкурентні переваги господарюючого суб’єкта. Інтелектуальний капітал розглянуто з позицій специфічної особливості, що полягає у невичерпності. The aim of the article is to analyze the elements of the resource potential of agricultural enterprises, the mechanisms of their effective combination based on the study of modern determinants of economic development in the global dimension. Analysis of the available approaches in the scientific literature to determine the nature of resource potential in combination with the inclusion of modern conceptual theories of economic development has expanded the understanding of the category of "resource potential" by adding strategic guidelines functional content, such as maintaining ecological balance and harmonization. A methodological approach to determining the structural elements of resource potential has been used based on the theory of factors of production, which distinguishes such factors as land, capital and labor with further detail of these definitions and features of their use in the agricultural sector given the specifics of industrial relations in the socio-economic system modern stage of development. The vector of transformation of land relations from the mechanism of exclusively lease relations between unit owners and production entities to the gradual inclusion of land purchase and sale operations has been studied. The capital structure is represented by a systematic combination of productive capital, which determines the technical, technological, financial potential, as well as intellectual and image (public) capital. The latter is included due to the growing role of non-economic symbolic factors (symbolic attributes and preferences, tangible and intangible elements of reputation, legends and myths, cultural traditions, dreams and superstitions, tastes and likes of the public) in the price structure of goods. These substances in market conditions have a value equivalent and are part of the resource potential. The dialectical nature of labor as a factor of production is defined: on the one hand, it acts as a separate resource, on the other - determines the effectiveness of the whole set of elements of agricultural enterprises resource potential, and is a source of building such an element as intellectual capital. Intellectual capital is considered from the standpoint of a specific feature, which is inexhaustibility.
Resource potential of agricultural enterprises: elements and features of their combination in modern conditions
Keywords: аграрне підприємство; ресурсний потенціал; капітал; виробничий потенціал; інтелектуальний капітал; людський капітал; іміджевий капітал; agricultural enterprise; resource potential; capital; production potential; intellectual capital; human capital; image capital