Шляхи модернізації дистанційної променевої терапії в Україні - Красносельський, М. В.; Старенький, В. П.; Сухіна, О. М.; Свинаренко, А. В.; Карвасарська, В. В.; Авер'янова, Л. О.; Аврунін, О. Г. (My University, 2014)
Проведено аналіз сучасного стану і можливостей удосконалення дистанційної променевої терапії (ДПТ), визначено модель структурного і технологічного реформування радіотерапевтичної служби України. Проводиться аналіз та обґрунтування вибору варіантів переоснащення вітчизняних радіологічних центрів, які є оптимальними з огляду на спектр вирішуваних клінічних задач, існуючий рівень технологічного та кадрового забезпечення онкоцентрів та світовий досвід розв’язання такої проблеми. Визначено основні та периферійні онкоцентри в межах територіальних кластерів України, які мають 5-6 млн. населення. Проаналізовані та визначені регіональні потреби у дооснащенні сучасним радіотерапевтичним обладнанням.
Keywords: дистанційна променева терапія; кобальтовий апарат; лінійний прискорювач електронів; регіональний розподіл потужностей променевої терапії