IP-суд: інструментарій захисту адвокатом інтелектуальної власності - Петришак, М. Я. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2020)
У статті розглядаються проблеми та перспективи створення суду з питань інтелектуальної власності в Україні. Розглядається досвід функціонування подібних судових органів у європейських країнах, до прикладу у Великобританії, Німеччині, Франції тощо. Вивчаються вимоги, що висуваються до претендентів на посади судів. Наголошується на тому, що існує занадто тривалий добір суддів до Вищого суду з питань інтелектуальної власності: перевантаженість господарських судів, які здійснюють розгляд справ такої категорії; зацікавлені особи, права яких порушуються у сфері інтелектуальної власності, не звертаються за захистом цих прав до господарських судів, чекаючи утворення спеціалізованого суду. В роботі запропоновано пропозиції щодо внесення змін стосовно найменування Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Наголошується увага на тому, що ефективний захист порушених прав авторів наукових винаходів, корисних моделей, літературних та музичних творів, комп’ютерних програм є запорукою дотримання принципів верховенства права та законності, які є важливими засадами демократичної держави. // The article deals with the problems and prospects of the Court of Intellectual Property in Ukraine. The experience of functioning of such judicial authorities in European countries is considered, for example in the UK, Germany, France, etc. The requirements that are drawn to the applicants for courts are studied. It is emphasized that there is a too long selection of judges to the Supreme Court on Intellectual Property: the overload of economic courts that carry out consideration of cases of such a category; Interested persons whose rights are violated in the field of intellectual property, do not apply for the protection of these rights to economic courts, waiting for the formation of a specialized court. The paper proposes proposals for amending the name of the Supreme Court on Intellectual Property. The attention is emphasized that the effective protection of violated rights of authors of scientific inventions, useful models, literary and musical works, computer programs is a guarantee of compliance with the principles of the rule of law and legality that are important principles of a democratic state.
Keywords: захист адвокатам прав інтелектуальної власності; вищий суд з питань інтелектуальної власності; судова реформа; судова влада; інтелектуальна власність; система судоустрою; патентний суд; protection of intellectual property rights lawyers; supreme court of intellectual property; judicial reform; judiciary; intellectual property; system of the judiciary; patent court