Конституційне право на оплату праці – одне із найважливіших соціально-економічних прав людини - Марченко, Ю. І. (Право, 2020)
У статті розглянуто конституційне право на оплату праці, як одне із найважливіших соціально-економічних прав людини. Зазначено, що конституційне право на оплату праці, як і право на працю є найважливішим соціально-економічним правом людини й громадянина, гарантоване Конституцією України, міжнародно-правовими актами та законами України, що дає можливість кожному отримувати справедливу винагороду за свою працю. Виокремлено притаманні цьому праву ознаки, що визначають його місце в системі конституційних прав людини й громадянина, закріплених в Основному Законі України. // The article deals with the constitutional right to pay for labor, as one of the most important socio-economic rights. It is noted that the constitutional right to pay, as well as the right to work is the most important socio-economic law of a person and a citizen, guaranteed by the Constitution of Ukraine, international legal acts and the laws of Ukraine, which enables everyone to receive a fair remuneration for their work. The right signs that determine its place in the system of constitutional rights of man and citizen, enshrined in the main Law of Ukraine, are singled out.
Keywords: конституційні права; оплата праці; праця; соціально-економічні права; constitutional rights; pay; employee; labor; socio-economic rights