Комп’ютерне моделювання тензорезисторних вимірювальних систем - Семененко, М. А. (My University, 2024)
Мета роботи – комп’ютерне моделювання за допомогою Simulink мехатронної тензорезисторної вимірювальної системи. Об’єкт розробки – вплив механічних та електричних характеристик, а також математичних моделей і програмних засобів обробки даних на результати вимірювань. Предмет розробки – комп'ютерна модель процесів в мехатронної тензорезисторної вимірювальної системи. Розглянуто моделювання пружного стрижневого елементу, що деформується під дією зовнішнього навантаження, закріпленого на ньому тензодатчику, перетворювача вимірюваного сигналу та програмної обробки результатів вимірювань. Математична модель пружного стрижневого елементу, що знаходиться в умовах розтягування-стискання, сформульовано на основі спрощених рівнянь динамічної теорії пружності та методу прямих; модель тензорезистору – на основі поняття про коефіцієнт тензочутності; модель перетворювача сигналів – на основі законів Кирхгофа; програмна обробка результатів – на основі розв’язування спеціально сформульованої зворотної задачі динамічної теорій пружності. Комп'ютерне моделювання здійснене за допомогою Simulink; показано наявність високочастотних механічних коливань пружного елементу, детальне дослідження яких може вимагати використання спеціальної техніки високочастотних радіовимірювань.
Keywords: результати вимірювань; тензодатчик; перетворювач вимірюваного сигналу; пружний стрижневий елемент; тензорезисторна вимірювальна система; Simulink