Нелінійні ефекти в елементах електродинамічних мікрострічкових пристроїв на основі високотемпературних надпровідників - Крикун, О. В. (My University, 2011)
На підставі аналізу літературних джерел зроблено висновок про необхідність розвитку методів моделювання мікрохвильових пристроїв, елементи яких виконані з використанням високотемпературних надпровідників. За рахунок нелінійних влас-тивостей надпровідникових матеріалів ці елементи є нелінійними елементами з роз-поділеними параметрами. В роботі на основі методу нелінійних інтегральних рівнянь розроблена мате-матична модель мікрохвильових пристроїв до складу яких входять нелінійні елемен-ти з зосередженими і розподіленими параметрами. Вона враховує двовимірний ха-рактер розподілу густини струму на поверхні мікрострічкових провідників з нелі-нійними властивостями поверхневого імпедансу. Розроблені методика, алгоритм та програмні засоби її чисельної реалізації. Запропонована модель використана для дослідження особливостей нелінійних ефектів, обумовлених наявністю елементів з розподіленими нелінійними властивос-тями у складі мікрохвильових пристроїв. Наведені результати досліджень конкрет-них типів мікрострічкових елементів з ВТНП, а саме: мікрострічкової лінії, резона-торів та фільтрів.
Keywords: мікрохвильові пристрої; високотемпературна надпровідність; нелінійні ефекти; мікрострічкова структура; інтегральні рівняння